Toukokuun kuukausikokous: Aapo Cederberg

Aapo_Cederberg

• maanantai | 9.5.2016

Kyberuhka pitää kääntää voimavaraksi

Länsimaat ovat olleet vähän sinisilmäisiä, kun kyse on kyberturvallisuudesta ja hybridivaikuttamisesta.

Näin tulkitsee Aapo Cederberg, joka työskentelee Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksessa asiantuntijana. Hän on aiemmin ollut Suomen turvallisuuskomitean pääsihteerinä ja luomassa suomalaista kyberturvallisuuden strategiaa.

- Ainoa Suomessakin kasvava rikollisuus on kyberrikollisuus. Maaleja haetaan jatkuvasti ja pyritään luomaan epävarmuutta. Yhteiskunnan infra on helpoin kohde. Sähköverkot, vesijärjestelmät, telekommunikaatio. Koko yhteiskunta on maalitauluna, Cederberg luettelee.

Hän piti aiheesta esitelmän Suomen Liikemiesyhdistyksen toukokuun kokouksen yhteydessä.

Asiantuntijan mukaan kyberhyökkäykset asettavat puolustukselle aivan uusia vaatimuksia. Enää ei puolusteta aluetta, eikä sotilaallisia kohteita.

- Suomessa on rakennettu kokonaisturvallisuuden malli, jossa koko yhteiskunta rakentaa puolustusta yhdessä. Julkiset toimijat, yrityselämä, kansalaisjärjestöt jne.

Cederberg näkee turvallisuudessa myös isoja mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

Esimerkiksi Israel on maailman vihatuin kohde, jos puhutaan kyberuhista. Israelissa uhka on muutettu voimavaraksi ja startupit sekä muut kasvuyritykset näkevät mahdollisuuksia erilaisten turvallisuusratkaisujen kehittämisessä.

- Jos ihminen on maailman vaarallisin kyberase, se on myös paras puolustaja. Parhaat puolustajat taas löytyvät yksityisistä yrityksistä.

Venäjä aktiivisena

Kyberhyökkäykset ovat osa hybridivaikuttamista.

Cederbergin mukaan kyberhyökkäyksellä voi tehdä asioita, jotka olisivat ennen vaatineet massiivisia sotilasoperaatioita. Hyökkäyksissä ovat erityisesti kunnostautuneet Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Jos Venäjä on aktiivinen kyberhyökkäyksien tekijä, niin hybridisodankäynnissä se on mestari. Näin ainakin asiantuntijan näkökulmasta.

- Kaikki maat ovat nykyään keskenään riippuvaisia. Se on uusi tilanne ja avaa uusia keinoja vaikuttaa voimatasapainoon. Ja kaikkea millä voi vaikuttaa oman tahtotilan saavuttamiseen voi myös käyttää hyödyksi, Cederberg analysoi.

Krimin operaatio oli malliesimerkki hybridisodasta.

Kaikki alkoi oikeastaan jo kymmenen vuotta sitten, kun valikoitua tietoa alettiin jakaa eri kanavissa. Kun varsinainen operaatio oli ohi, käännettiin huomio nopeasti pois Krimistä eli Itä-Ukrainaan ja myöhemmin Syyriaan.

Tavoitteena on, että käydään sotaa käymättä sotaa. Toki taustalla on myös sotilaallinen voima. Käytännössähän koko Krim on jo unohdettu, Cederberg arvioi.