Maaliskuun kuukausikokous: Juha Koponen, toimitusjohtaja, Veikkaus Oy

juha_koponen

• maanantai | 14.3.2016

Maaliskuun kuukausikokous pidettiin Suomalaisella Klubilla 14.3.2016. Kuukauden esitelmän piti Veikkaus Oy:n toimitusjohtaja Juha Koponen.

Monopoli joutui kilpailun kouriin

Paljon hehkutetun Supercellin ohella Suomesta löytyy toinenkin vastaaviin kannattavuuslukuihin yltävä yhtiö. Veikkaus nimittäin tekee tulosta yli 500 miljoonaa euroa 2,1 miljardin liikevaihdolla.

Siihen yhtäläisyydet sitten päättyvätkin. Supercell toimii kovasti kilpaillulla pelialalla, Veikkaus on puolestaan päässyt monopoliasemassa rauhassa kehittämään liiketoimintaansa.

Ainakin viime vuosiin asti.

Ulkomaisten yhtiöiden osuus verkkopelimarkkinoista Suomessa on noussut jo 24 prosenttiin. Ulkomaille valuu vuodessa noin 140 miljoonaa euroa.

Veikkauksen toimitusjohtajan Juha Koposen mukaan yhtiö häviääkin nyt verkossa markkinaosuutta.

-    Yksi suurimpia ongelmia on kolmen toimijan eli Veikkauksen, RAYn ja Finntoton väliin jäävät pelityypit. Urheiluvedonlyönnissä on virtuaalisia kohteita, jotka tietokone on luonut. Englannissa jo kymmenen prosenttia vedonlyönnistä suuntautuu tällaisiin kohteisiin, Koponen sanoo.

Hän puhui rahapelimarkkinoiden muutoksesta Liikemiesyhdistyksen maaliskuun kuukausikokouksessa.

Digitalisaation luoma paine onkin yksi merkittävimmistä syistä, miksi suomalaiset rahapeliyhtiöt yhdistyvät ensi vuoden alussa.

-    Tavoitteena on yksinoikeusjärjestelmän vahvistaminen, Koponen myöntää.

Uudesta yhtiöstä tulee jättiläinen. Sen arvioitu liikevaihto on 11 miljardia euroa.

Vastuullisuus korostuu

Koponen mainitsi puheenvuorossaan useaan otteeseen vastuullisen pelaamisen.

Vastuullisuus on yksi tärkeimmistä perusteista ylläpitää Suomen kaltainen pelimonopoli. Puhdas yksinoikeusjärjestelmä on Suomen lisäksi vain Norjassa. Muualla Euroopassa käytännöt vaihtelevat laidasta laitaan.

-    Suomessa rahapelejä pelataan poikkeuksellisen paljon. Jokainen täysi-ikäinen häviää vuodessa keskimäärin 420 euroa. Vakava peliriippuvuus on 40 000 suomalaisella.

Toimitusjohtajan mukaan Veikkauksen yksi tehtävistä on peliriippuvuuden ehkäisy. Vaikka yhtiön markkinointi on näkyvää, se on kuitenkin vain murusia ulkomaisiin kilpailijoihin verrattuna.

-    Pelaajien tunnistautuminen antaa meille valtavan big datan. Siitä on liiketoiminnallista hyötyä, mutta pystymme tilastollisesti seulomaan sellaiset asiakkaat, jotka antavat viitteitä rahapeliriskeistä, Koponen kertoo.

Veikkauksen tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaansa maltillisesti. Maltillisuus tarkoittaa tässä tapauksessa Suomen bruttokansantuote plus yksi prosentti. Tavoitteen ylittyminen ei ole ollut järin vaikeaa, kun talous on sakannut vuosikausia.

Kasvu on syntynyt lähinnä päivittäispeleistä.

-    Yhdestä pelatusta eurosta 56 senttiä menee voittona pelaajille, 27 senttiä edunsaajille, arpajaisvero on viisi senttiä, asiamiespalkkiot neljä senttiä ja toimintakulumme ovat kahdeksan senttiä, Koponen valottaa.
Kokouksessa oli paikalla 70 liikemiestä.